Πόσο αποτελεσματική είναι η carnivore διατροφή? --| VIDEO

Πόσο αποτελεσματική είναι η carnivore διατροφή? --| VIDEO

Η carnivore είναι ένα διατροφικό μοντέλο διατροφής όπου περιλαμβάνει μόνο ζωικά προϊόντα, όπως κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά, ενώ αποκλείει τους υδατάνθρακες και τις φυτικές ίνες.

Οι υποστηρικτές της carnivore ισχυρίζονται γρήγορη απώλεια βάρους, βελτίωση της υγείας και περισσότερη ενέργεια.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα (βλ. αναφορές) θα αναλύσουμετι είναι μύθος και τι πραγματικότητα γύρω από την carnivore.

Mediterranean Diet, FFM= μυική μάζα, Bodymass= Σωματικό βάρος, FatMass= Σωματικό λίπος, Lipidaimic/glucoseprofile= Λιπιδαιμικόπροφιλ (π.χ χοληστερίνη, LDL, HDL, triglyker;idia)/ προφιλ γλυκόζης, Hepaticindices= Ηπατικοί δείκτες( SGOT,SGPTGT δείχνουν την λειτουργία του ήπατος), Inflammation/muscledamage= φλεγμονή/μυική βλάβη.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η έρευνα που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία κόκκινου κρέατος είναι πολύ πιο πιθανό να αναφέρει θετικές ή ουδέτερες επιδράσεις του κόκκινου κρέατος στην υγεία της καρδιάς, ενώ ανεξάρτητες μελέτες συχνά δείχνουν αρνητικές επιπτώσεις. Αυτό δείχνει την προκατάληψη στην έρευνα που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία κρέατος και την έλλειψη αξιόπιστων, μακροπρόθεσμων μελετών που να υποστηρίζουν τα οφέλη για την ασφάλεια ή την υγεία από τη διατροφή των κρεατοφάγων.


Να την εφαρμόσω?
Σίγουρα όχι!

Η carnivore, είναι μια διατροφή μονότονη και χωρίς ποικιλία. Είναι φτωχή σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις.

Επίσης, λόγω της ιδιομορφίας της, μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστεςκαι μακροχρόνιες μελέτες που να αποδεικνύουν κανέναν από τους ισχυρισμούς των «υποστηρικτών» της carnivore.

Αντίθετα, η μεσογειακή διατροφή θεωρείται πρότυπο υγιεινής διατροφής και τα οφέλη της στην υγεία μας είναι πολύ καλά τεκμηριωμένα εδώ και δεκαετίες.

Η προσωπική άποψη ή εμπειρία δεν αποτελεί επιστημονικό δεδομένο!


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Feidantsiset al. : «Comparison of short-term hypocaloric high-protein diets with a hypocaloric Mediterranean diet: Effect on body composition and health-related blood markers in overweight and sedentary young participants», Nutrition, 2021, vol 91-92
  • López-Moreno M, et al. (2025). Industry study sponsorship and conflicts of interest on the effect of unprocessed red meat on cardiovascular disease risk: a systematic review of clinical trials. The American Journal of ClinicalNutrition.
  • McRae MP. (2020). Effectiveness of fiber supplementation for constipation, weight loss, and supporting gastrointestinal function: a narrative review of meta-analyses. Journal of ChiropracticMedicine, 19(1), 58–64.
  • Global Food News:“More than half of Europeans reducing meat consumption, research shows”, November 2023

https://www.just-food.com/news/over-half-consumers-reducing-annual-meat-intake-in-europe-research-shows/?cf-view

Call Back Form

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ενδιαφέροντος επικοινωνίας.